30.1.2014

Näin meillä syödään!

Näköjään ainoat inspiraation aiheet kirjoituksille tulevat Ilon blogista... :D Mutta ajattelin nyt valoittaa meidänkin koirien ruokapuolta.

Leica on aina ollut hyvin huono syömään, joskin syöminen on parantunut paljon Ryhdin saavuttua ja massaa on kertynyt lisää! Luulen, että osa syynä Leican huonolle ruokahalulle on sen pentuna saadut kokemukset. Pentuna Leicalla oli aina maha kipeä, sekä enemmän ja vähemmän sekaisin, kokeilimme monia eri nappulamerkkejä ja mikään ei auttanut mahaan. Lopulta sitten päädyin kokeilemaan raakaruokintaa toukokuussa 2012. Raakaruualle olemme jääneet ja maha toimii hyvin, kunhan ei anna lihoja jotka aiheuttavat närästystä, mahakipua tai korvien kutinaa.

Pääsääntöisesti Leica syö päivässä n.900g, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Ruokinta kertoja on yleensä kaksi, mutta välillä yksi. Meillä luiden määrä ruuassa ei ole mikään suuri, yleensä toisella ruualle Leica saa lihan sekaan siipiä, kauloja, selkää jne. Kalkkia tulee sitten lisänä välillä purkista, mutta ei joka päivä. Kanan munaa annan 1-3 kpl viikossa, sisäelimiä 1-2 kertaa ja kalaa yleensä kerran. Vihannesmössöjä annan muutaman ruokalusikan päivässä, mutta en välttämättä joka päivä. Vihannesmössöt (joissa saattaa olla vähän marjoja tai hedelmiä) teen yleensä itse. Lisään usein Leican ruokaan hevosen tai lampaanrasvaa.

Ryhti on pennusta asti saanut pääsääntöisesti raakaruokaa ja nyt pentuaikana välillä myös jahti&vahti nappulaa. Ryhdin kasvattaja on ruokkinut koiriaan raakaruualla 90-luvulta asti, joten saimme hyvät ohjeet pennun ruokinnan aloitukseen. Ryhti on superahne lapsi, joten sille ei voi antaa siipiä tai muitakaan, koska tukehtuisi niihin, joten olen hakannut lihaisat luut vasaralla ja pilkkonut saksilla. Meillä on Ryhdille ahmijakuppi, koska on muutaman kerran meinannut omaan ruokaansakin tukehtua...
Ryhdin ahmiakuppi
Ryhdin kanssa aluksi oli tietysti 3 ruokinta kertaa, mutta nyt olemme siirtyneet kahteen. Ruokamääriä olen nostanut pikkuhiljaa kasvun mukaan, joten tähän on nyt vaikea sanoa mitään määriä tällä hetkellä. Aamuisin Ryhti saa lihaa/sisäelimiä/kalaa, puuroa tai riisiä ja vihannesmössöä, illalla sitten joko lihaa ja lihaisia luita tai lihaa ja nappulaa. Kanan munan lisään Ryhdille 1-3 kertaa viikossa, sisäelimiä saa yleensä kerran viikossa ja kalaa 1-2 kertaa viikossa.  Nappulan kanssa olen ajatellut, että syötän tuon pentusäkin loppuun ja sitten ostan jonkun säkin ja annan välillä, jotta sitten hoidossa on helppo antaa nappulaa, eikä tarvitse lihojen kanssa läträtä. Pentuneuta olen myös Ryhdille antanut vaihtelavasti aamuisin. Ruokaan lisäilen vaihtelevasti piimää (AB tai gefilus), rahkaa, kermaviiliä tai juustoa(vähärasvainen ja suolainen).

Tähän  loppuun laitan vähän listaa mitä lihoja meillä syödään ja mitä lisiä käytän koirille.

Lihoja ja kaloja mitä Leica syö:
Poro, hevonen, kana, lammas, peura, hirvi, villisika, hanhi, ankka, kirjolohi ja järvikalat

Lihoja ja kaloja mitä Ryhti syö:
Kana, lammas, sika, nauta, lohi, järvikalat, hirvi, kalkkuna, poro, hevonen... (näitä on saanut ja tulevaisuudessa saa muidenkin eläinten lihoja.)


Listaa mitä lisiä koirat saa ruokiinsa
-pellavasiemenöljy
-pellavarouhe
-lohiöljy
-nutrolin öljy (Ryhti saa nutrolin pentu)
-kalkkilisä (Ryhti saa multipuppya)
-merilevä (2-4 krt/vko)
-hunaja (Ryhti saa 1tl/vko)
-Dorwest Keeper's Mix (1-3krt/vko)
-molkosan (1-2krt/vko)
-aloeveramehu (1-2krt/vko)
-J&V nivelravinne (1-2krt/vko)
-kalanmaksaöljy (1-2krt/vko)
-b-vitamiini (Leica saa yleensä kuureittan reenikaudella)

Yllä olevia lisiä siis saa vaihdellen, ei kaikkia joka päivä. Noita öljyjä saa kanssa vaihdellen, mutta pyrin antamaan joka päivä jotain öljyä.


Tässä vielä esimerkkinä meidän koirien eiliset ruuat:

Leica aamulla:
br. sisäelimiä, poronlihaa, kananmuna, molkosania ja 2 rkl vihannesmössöä (450g)
Leica illalla:
br. siipiä ja poronlihaa pellavasiemenöljyä (450g)

Ryhti aamulla:
puuroa 40g, nautaa 200g, molkosania, multipuppyä, ja 2rkl vihannesmössöä
Ryhti illalla:
nautaa ja br.sisäelimiä (yht.90g kongin sisällä) ja myöhemmin 50g J&V nappulaa turvotettuna

MUOKS. 
Lisäyksenä vielä, että ostan yleensä meidän koirien ruuat kennelrehusta! Sieltä saa halvimmalla isommat määrät ja juuri tänään haettiin taas 25kg Leicalle lihoja ja 5kg lohta Ryhdille. Sitten Leicalle erikoisempia lihoja tulee haettua barffinetistä, onnenlemmikeistä ja joskus harvoin tilaan ressun puodista. Meillä on 2 pakastinta käytössä, joista oikeastaan vaan 1 lokero ihmisten ruuille. :D

Nameja pyrin tekemään itse, mutta tulee käytettyä myös pelkkiä nappuloita (varsinkin lenkillä). Sitten noiden lisäksi tottiksesssa nakkeja, juustoa ja naturalmenua.

4 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen postaus. :) Kommentoin jo Ilonkin blogiin, että tosi mielenkiinnolla luen aina, mitä muut syöttävät koirilleen.
  Saanko kysyä, että miksi syötät Ryhdille hunajaa? Tämäkin siis mielenkiinnosta, en kyseenalaista. Meillä kun on melkein samanikäinen pentu, niin haluaisin kuulla aina vinkkejä. Merilevää pitäisi kokeilla meidänkin!

  Vanhempi koira siirretään nyt pariksi kuukaudeksi Hypoallergenic-ruualle. Se tuntuu hullulta, koska aikoinaan iho- ja korvaongelmien, kutinan ja järsimisen jälkeen siirsimme Timin raakaruualle. Se tosin on lisännyt ongelmia, iho on kokoajan auki, samoin korvat. Raakaruuan myötä on tullut myös vatsaongelmia ja närästystä. Kokeillaan josko tuo Hypoallergenic toimisi tai sitten alan kokeilemaan eliminaatiodieettiä raakaruuan avulla. Hirveästi en noihin nappularuokiin luota, mutta kokeillaan. Mitkä ruuat teillä on pahimpia, jotka aiheuttavat Leicalle närästystä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EIII, kerkesin kirjoittamaan jo pitkän viestin, sitten kaikki katosi....

   Mutta siis Ryhti saa hunajaa sen kasvattajan suosituksesta, kuulemma auttaa koirillakin vastustuskykyyn. Mitään haittaa siitä ei ainakaan ole ollut, joten jatkan käyttöä. :) Ryhdin kasvattaja kuulemma kuullut tästä hunajan käytöstä saksalaisilta airisihmisiltä, siellä kai hunaja on suuremmassa tietoisuudessa koiraihmisten keskuudessa. Sen enempää en itse tiedä hunajan vaikutuksesta koiraan. :) (Leica ei saa, koska saattaisi aiheuttaa korvien likaantumista ja kutinaa)

   Joo, monillahan tuo raakaruokinnan tai barffauksen aloittaminen laittaaa kuulemma koiran kehon puhdistustoimintoon, jolloin kutinaa voi ilmetä tai muita oireita, kun vanhat huonot epäpuhtaudet lähtevät liikkeelle, tiedä sitten onko totta. Kannattaa kokeilla tosiaan liha kerrallaan ja ei hätäillen. :)
   -Leicalle närästystä aiheuttaa ainakin: possu ja herne (voi olla että muutkin palkokasvit), myös kalkkuna suuremmissa määrissä.
   -Kutinaa ja korvaongelmia aiheuttaa: nauta, naudanmaha, possu, herne ja sokeriset aineet kuten porkkana
   -mahaongelmia aiheuttaa: nauta, possu, vehnä, maissi, riisi

   Mutta kutinan ja korvien likaantumisen välttämiseen kannattaa ainakin kasvismössöissä varoa kuulemma sokeripitoisia juttuja. Eli ei kauheasti porkkanaa tai banaania sekaan :)

   Poista
 2. Hihi. :-D Olipa mielenkiintoista lukea koikkujen ruokinnasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, kiitos sulle taas aiheesta ;D oon huono ite keksiin :D Mutta joo on tähän ruokintaan joutunut ihan erilailla perehtymään Leican allergioiden takia. Hyvässä kunnossa se onneksi pysyy, kunhan ei anna haitallisia lihoja tai muita juttuja. :)

   Poista